امتحان درس تاریخچه باستان شناسی
(لطفا با دقت انتخاب کنید سپس فقط به 17 نمره پاسخ دهید)
- اسناد مرکز باستان شناسی ایران مربوط به سال های 1270 تا 1300 خورشیدی نشان می دهد که تعدادی افراد عمدتا یهودی در فیروزکوه نزدیک تهران برای یافتن و فروختن عتیقه حفاری می کرده اند.
1) آیا می توانیم انها را باستان شناس قلمداد کنیم. باستان شناسانی پیشرو در ایران لطفا جواب خود را شرح دهید(1).
2) تقریبا همزمان با فعالیت های انها یعنی حدود 120 سال پیش مثلا سال های 1850 تا 1900 میلادی وضعیت باستان شناسی در اروپا چگونه بوده است(1).
3) اگر بخواهید فعالیت این افراد را که عتیقه ها را جُسته و بفروش می رسانند و در اصل در فعالیت مالی – پولی و بدست آوردن اشیاء گران قیمت بودند با امثال تامسن و ورساء مقایسه کنید چه می نویسید(1).
- استادم می گفت یادش بخیر با پرفسور دایسون در تپه حصار دامغان لایه نگاری می کردیم(1976م.). روش های لایه نگاری او و برداشت داده ها دقیق بود. برش ها و لایه نگاری انجام می شد سپس لایه بندی و دوره بندی براساس تجزیه و تحلیل داده ها انجام شد. ما در سطح افقی داده ها را گردآوری و مستند سازی کرده و با برش ها کنترل و مقایسه می کردیم کار سختی بود اما از کارمان و درستی روش اطمینان داشتیم.
4) پرفسور دایسون و استاد من باستان شناسانی تاریخی – فرهنگی بودند چرا؟(1)
5) باستان شناسانی مدرن بودند چرا؟(1)
6) یا باستان شناسانی فرامدرن(1) هر مورد را انتخاب می کنید شرح دهید.
7) هیچ یک از این موارد نیستند انها باستان شناسانی میدانی کارند که راه خودشان را می روند روش های خاص دارند که در تقویت و تطور آن می کوشند(1).
- من و گروهایی از دانشجویانم برای بازدید استقراری باستانی رفته بودیم. استقراری ناشناخته که تاکنون در مورد آن پژوهشی انجام نشده بود. برخورد دانشجویان من با اثر دیدنی بود من در موردشان شرح می دهم شما بنویسید اگر بخواهیم نامی روی انها بگذاریم یا برچسبی بزنیم چه چیزی متناسب است همچنین یادآوری کنید هر گروه در کدام مقطع از تاریخچه باستان شناسی متوقف شده اند:
8) گروه اول کسانی بودند که در گودال های حفاری قاچاق جستجو می کردند. دنبال چیزِ خاص و انتیکی بودند که بدست اورند چیزی دهن پرکن که بتوان روی ان در رسانه ها مانور کرد سروصدا در جامعه بپا کرد. شئی ارزش مند شئی خاص. در گفتگو با من انها حتی برای رسیدن به هدفشان حاضر بودند قانون را زیر پا گذاشته برخی جاها حفاری قاچاق را ادامه دهند تا چیزی بدست اورند. بدتر از همه اینکه فکر می کردند همه ظروف سفالی پر طلا و حداقل نقره بوده اند(1).
9) گروه دوم از سطح اثر بدون روش خاصی اثاری گرداوری کرده بودند و بر توصیف داده ها و انتشار آن تاکید می کردند. در تصورشان حفاری گسترده بود ترانشه های بزرگ حفاری در مقیاس 100×100 متر بود. می گفتند نخستین ها و اولین ها در همین جا خوابیده. برزیبایی انچه جمع کرده بودند تاکید می کردند. اصلا فقط آثار زیبا را بدون روش خاصی گردآورده بودند. آثار را هنرمندانه طراحی کرده و عکس های زیبایی گرفته بودند. توصیف عالی بود تاکیدشان بر اهمیت اثر و اینکه نتیجه هوش و ذکاوت پیشنیانشان است مرا آزار می داد اکثر این گروه بومی منطقه بودند(1).
10) گروه سوم به نمونه برداری فکر می کردند. در تخیل شان کاوش در گمانه هایی کوچک را ترسیم می کردند. گمانه هایی که نمونه هایی برای مطالعات علمی دقیق مانند کربن 14 ، جانورباستان شناسی و گیاه باستان شناسی در اختیارشان قرار می داد. اینقدر روی روشهای علمی تاکید کردند که یادشان رفت درباره انسان و فرهنگش پژوهش خواهند کرد. هر یک در پی اثبات چیزی بودند. انقدر استدلال کردند که خودشان هم گیج شده بودند. فرآیند از زبانشان نمی افتاد(1).
11) گروه چهارم بحث و تبادل نظر می کردند گویا هیچیک دیگری را قبول ندارد. همه چیزی را لااقل در ابتدا بسیار نسبی می دیدند. کسی در بین شان هر دم می گفت من غیر اثبات گرا هستم. تفسیرت را بگو!. دیگری فرهنگ و انسان از زبانش نمی افتاد. سومی به بافتار(context) تاکید می کرد. کسی در بین انها بود که فقط به چشم انداز(landscape) گیر داده بود. آنقدر با هم بحث کردند که چشم هایشان سیاهی می رفت. این گروه اصلا انسجام نداشتند هریک از دیدگاهی می نگریست. کسی در بین شان نومارکسیست بود. کسی دیگر می گفت فراتر از ساختارگرایی می رود اما در همان چارچوب است. خانم محترمی در بین این گروه فمنیست بود(1).
12) گروه پنجم میهمانان دانشجویان بودند که از خارج آمده بودند جایی از آسیای مرکزی، می گفتند بیایید از یک دم بگیریم کاوش گسترده انجام دهیم. می گفتند اگر نشان های کمون اولیه را دراینجا نشان دهیم حزب در مسکو بودجه خوبی می دهد طرحی پنج ساله اجرا می کنیم. گرچه هرسال ارزیابی می کنند اما مشکلی نیست جا و منزلتی نزد ساختار دولتیِ بلشویکی برهم می زنیم(1).
13) کتابنامه کامل یک فارسی منبع در مورد تاریخچه باستان شناسی را بنویسید(شش جزء1.5).
14) کتابنامه کامل یک منبع غیر فارسی در مورد تاریخچه باستان شناسی را بنویسید(1.5).
15) لوباک چه فعالیت هایی در باستان شناسی انجام داد سه مورد را بنویسید(1.5).
16) مشخصات باستان شناسی تاریخی – فرهنگی چیست سه مورد را با مثال شرح دهید(1.5).
17) دو مورد از ریشه های موثر در شکل گیری باستان شناسی مدرن را توضیح دهید(1).
18) یکی از شخصیت ها در تاریخچه باستان شناسی را به انتخاب خود معرفی کنید حداقل یک منبع از او یا درباره او را لازم است ذکر کنید(2).
19) قانون عتیقات چیست و چه زمانی به تصویب رسید(1).
20) درباره هریک از این افراد یک جمله بنویسید یا یک پست یا رویداد در تاریخچه باستان شناسی ایران را شرح دهید(هر مورد 5/0).
لفتوس. دیولافوا. آندره گدار. دکتر علی فرهمندی(علیم الملک). حیدر قلی شاملو. اسماعیل مرآت. جوزف آپتن. غلامحسین جباری. محمد عبدالله گرجی. حسین روان بُد. علی حاکمی. سید محمد تقی مرتضوی. عزت ا... نگهبان. سیف ا... کامبخش فرد.
موفق و پیروز باشید
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر